Adem- en ontspanningstherapie

volgens de Methode Van Dixhoorn

Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoog spanningsniveau en reageren goed op ontspanning.

Bij welke klachten is adem- en ontspanningstherapie  zinvol?

  • ademklachten, hyperventilatie, gespannenheid, stress, piekeren, vermoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, burn-out
  • angst, depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking
  • houdings- en ademproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, CANS, whiplash, stemproblemen
  • spanningen bij hart- en longproblemen, neurologische problemen, kanker

Over spanning

Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op, om in tijden van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties te kunnen blijven functioneren. Maar als spanning in het lichaam blijft, terwijl de oorzaak is verdwenen, dan kunnen klachten ontstaan. Die verminderen of verdwijnen als de spanning afneemt. Als je echter klachten houdt, of als een gekozen behandeling slechts tijdelijk werkt, dan kan Adem- en ontspanningstherapie (AOT) uitkomst bieden.

Wat is adem- en ontspanningstherapie?

Adem- en ontspanningstherapie is meer dan de optelsom van ademtherapie en ontspanningstherapie. Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en het leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.
Met AOT krijg je inzicht in hoe je zelf je spanning kunt reguleren, zodat er een balans ontstaat tussen spanning en ontspanning.

De behandeling

De oefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn handgrepen (zachte manuele technieken) mogelijk.
Tijdens de behandelingen onderzoeken we welk probleem de verhoogde spanning bij jou veroorzaakt en je leert hoe je deze zelf kunt verminderen.
De duur van de therapie hangt af van de klacht en de hulpvraag. We evalueren na iedere vierde sessie, zodat de behandeling niet langer gaat duren dan nodig is. De gemiddelde duur van de therapie is vier tot acht sessies.

“Door de kanker was ik angstig en gespannen geworden. Ik voelde me machteloos en overgeleverd aan de zorg van anderen. Door de adem- en ontspanningsoefeningen lukt het mij echter om ook weer rust en ruimte te ervaren, waar ik zelf concreet invloed op kan hebben. Mijn gevoel van eigenwaarde en vertrouwen is daardoor groter geworden. Van grote waarde binnen mijn ziekte- en herstelproces.”

Algemene informatie

De grondlegger, dr J.J. van Dixhoorn, is arts en opleider. Hij heeft de methode ontwikkeld en de invloed van spanningsbewustwording en –regulatie wetenschappelijk getoetst bij hartpatiënten.
Informatie over de achtergronden van AOT, publicaties, onderzoeksresultaten, enz. is te vinden op de website van het opleidingscentrum AOT: www.methodevandixhoorn.nl

Ik sta in het kwaliteitsregister van de Van Dixhoorn Vereniging voor Adem- en ontspanningstherapie (VDV). Voor meer informatie over vergoedingen, zie Tarieven en vergoedingen.

Download de folder!